Altcoin Nedir?

Burak Özcan İçerik Editörü
Altcoin Nedir?

Altcoin, Bitcoin’e alternatif olarak oluşturulan kripto para birimlerine verilen addır. Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğundan dolayı rekabet oldukça fazladır. Yeni Altcoin’ler üretilerek popüler olan Bitcoin’den daha az rekabet piyasası oluşturmak hedeflenmiştir.

Alternatif coin’lerin algoritmasında genel olarak Bitcoin’de de bulunan SHA-256 algoritması veya Scrypt algoritması yer alır. Bunlardan ziyade NIST5, X11, X13, X15, gibi farklı algoritmalara sahip altcoinler’de bulunmaktadır.

İlk altcoin Namecoin’dir.

Altcoin’in Ortaya Çıkış Sebebi

Altcoin’lerin ortaya çıkış sebeplerinden en önemlisi Bitcoin’e nazaran çok daha hızlı işlem onayı yapmak ve kripto para dünyasını büyütmektir. Bu tarz alternatif kripto para birimleri, dijital para piyasasını canlandırarak yani dolaşım hacmini yükseltmek amaçlı ortaya çıkmıştır.

Altcoin Çeşitleri ve Popüler Altcoin’ler

Kripto para dünyasında popülarite; Bitcoin, Litecoin ve Ethereum şeklinde sıralanmaktadır. Ancak Ethereum’a bir parantez açmak gerek. Bitcoin Altın ise Litecoin Gümüş olarak tanımlanmaktadır. Ethereum ise Petrol olarak tanımlanır.

Litecoin

Transfer süresi Bitcoin’e göre çok daha hızlı tamamlanır.

Ripple

Ripple, bir kripto para çeşidi olmasının yanında bir ödeme ağı olarakta görev yapmaktadır. Her bir al-sat işlemi sadece 4 saniye sürmektedir. Diğer kripto para birimlerinden olan Ethereum‘da bu süre 2 dakikayı aşmakta. Bitcoin’de ise bu süre bazen bir saati aşmaktadır. Ripple’ı geleneksel işlemlerle kıyasladığımızda ise ortaya bariz bir fark çıkıyor. Ripple 4 saniye gibi bir sürede işlemi tamamlarken, geleneksel yapılan işlemlerde bu süre günleri bulabiliyor. Ayrıca Ripple’da dakikada 1500 işlem gerçekleştirilebilir.

Ethereum

Ethereum, yazılımcılar için akıllı sözleşme yaratma fırsatı veren platforma verilen isimdir. Bitcoin’den sonra en çok pazar hacmine sahip kripto para unvanını elinde bulunduruyor. Borsaya sürülmeden önce talepleri toplayan ICO’lar için bağış ve talepler büyük ölçüde Ethereum ile alınmaktadır.

Ethereum Nedir?

Kolay bir şekilde anlatmak gerekirse Ethereum, blockchain sistemine bağlı dağıtık bir platformdur. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin‘dir. Borsaya açılmadan önce ön talepleri toplayan yani ICO’lar coin’ler için talep ve bağışlar genellikle Ethereum ile alınmaktadır.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar

Bitcoin gibi Ethereum’da dağıtık bir blockchain platformudur. İkisinin asıl farkları kullanım amaçları ve yetkinliklerdir.

  • Bitcoin; anonim, dağıtık ve şeffaftır. Ethereum’un ise önem arz eden özelliği akıllı sözleşme sistemidir.

  • Bitcoin platformunda blok üretim süresi 10 dakika iken Ethereum’da 15 saniyede bir blok üretilir. Yani işlemin onaylanma süreci Ethereum platformunda çok daha hızlıdır.

  • Bitcoin madenciliğinin temeli işlemci gücünüze bağlıyken, Ethereum madenciliğinde CPU ve ASIC yerine GPU diye bilinen bir sistem sayesinde üreticiler arası dengelemeler yapılır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.