Bitcoin’in Kod Tabanı Buzulların Altında Saklanacak!

Burak Özcan İçerik Editörü
Bitcoin’in Kod Tabanı Buzulların Altında Saklanacak!

Lider kripto para birimi Bitcoin‘in (BTC) kod tabanının bir kopyası, makaralara kodlanmış bir şekilde Norveç’in Svalbard takımadasındaki buzun altında bin yıl boyunca saklanacak. GitHub Arşiv Programı’nın girişimi sonucunda alınan bu karar, açık kaynak yazılımını gelecek yıllardaki nesillerin günümüz kültürünü rahat bir şekilde öğrenebilmesi amacı ile saklamayı planlıyor.

GitHub, saklanmadığı sürece unutulabilecek veya kaybedilebilecek kod tabanının saklanması için Software Heritage Vakfı, Arctic World Worldwide ve Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphanesi gibi kuruluşlarla iş birliği yaparak işe koyuldu.

Günümüz şartlarında depolama ömrünün oldukça kısa olmasından ötürü yazılımın birden fazla organizasyon tarafından uzun vadeli saklama yöntemleri ile arşivlenmesi gerek. Çevrimiçi arşivcilere göre bu model ” Lots of Copies Keeps Stuff Safe (Birçok Kopya Eşyaları Güvende Tutar)” manasına gelen “LOCKSS” kısaltmasını kullanıyor.

Depolama katmanları

Program, dayanıklılık ve esnekliği maksimize etmek adına “ ısınan katmanlar ” stratejisini kullanacak. GitHub’a girilen her girdi, verinin dünya genelinde birçok veri merkezinde saklanmasını tetiklenmekte ve verinin dünya genelinde birçok veri merkezinde kopyalanmasını tetikliyor. Bu durum, faal olarak sıcak katmanı oluşturuyor.

‘Ilık katman”, İnternet Arşivi’nin kopyalarının aylık veya yıllık olarak güncellendiği Wayback Machine gibi yöntemler içermekte. “Soğuk” depolama katmanına baktığımızda ise sadece beş veya daha fazla yılda güncellenme olacak. Arctic World Archive (AWA) de bunlardan biri. 2 Şubat 2020 tarihinde bütün aktif GitHub belleklerinin kopyası alındı.

Alınan bu kopyalar, uzun süreli veri saklama konusunda uzmanlaşmış Norveç menşeli Piql adlı şirket tarafından 1,06 km uzunluğunda bir makaraya kodlanacak. Makaralar, Arctic World Archive (AWA)’nın Svalbard Adası’ndaki donuk vaziyetteki kara parçasının 250 metre altında bulunan kömür madeninde saklanacak.

Bitcoin kod tabanını arşivleyen makaranın kopyaları, bir diğer yandan Oxford Üniversitesi’ndeki Bodleian Kütüphanesi’nde saklayacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.