Ethereum Plazma Nedir?

Burak Özcan İçerik Editörü
Ethereum Plazma Nedir?

Ethereum Plazma Nedir?

Ethereum Blockchain’inin en önemli sorunlardan biri ölçeklenebilirliktir. Ağın eş zamanlı olarak karşı karşıya olduğu depolama alanı ve hıza yönelik kısıtlamalar, bu ağın çok daha büyük global çapta kullanıma engel olmaktadır. Ethereum Plazma, aynı zamanda Ethereum’un kurucularından olan Joseph Poon ve Vitalik Buterin tarafından ortaya atılmıştır.

Teori olarak, 2017 yılının son çeyreğinde Ethereum Blockchain’i için ölçeklenebilirlik için çözüm teknikleri oluşturulmuştur. Joseph Poon diğer yandan, Thaddeus Dryja ile beraber Bitcoin için 2015 yılında söz edilen ölçeklenebilirlik çözümü “Lightning Network” kavramının meydana gelmesinde önemli katkılar sunmuştur. Hem Lighting Network hem de Plasma, blockchain’ler için ölçeklenebilirlik sorununa çözüm olarak ortaya çıkmış olsa da, ikisi de kendi içlerinde farklı özelliklere ve çalışma mekanizmalarına sahiptir.

Ethereum Plazma Nasıl Çalışır?

Ethereum Plazma’nın asıl amacı, aslolan zincirle (Ethereum Blockchain’i) mümkün olduğu kadar minimum etkileşim kurulacak veya iletişim kuracak paralel zincirler sistemi oluşturmaktır. Bu tarzda bir yapı, sayıca fazla olan küçük zincirin asıl zincirin üzerine yerleşerek düzenli bir hiyerarşik yapı olacak şekilde bir nevi blockchain ağacı halinde çalışmak üzere dizayn edilmektedir. Bu küçük zincirlere plasma zincirleri denmektedir.

Plasma, yapı olarak akıllı sözleşme ve Merkle ağacı kullanımıyla yapılmış ve bu sebeple temelinde Ethereum Blockchain’inin birbirine benzer olan sınırsız plasma zincirin(çocuk zincir) yaratılmasını mümkün hale getirmiştir. Her bir plasma zincirin üzerine çok sayıda zincir oluşturulabilir. Bu durum da Merkle ağacı vari gibi bir yapıyı meydana getirir.

Temel olarak her bir Plasma yani çocuk zincir farklı gereksinimlere değinebilmek için bireysel olarak çalışmaya programlanmış, özelleştirilebilir akıllı sözleşmelerdir. Bu durum, zincirlerin birbirlerinden ayrı olarak var olabileceği ve çalışabileceğini gösterir. Bu sonuçları ele alırsak Plasma bu sayede, şirket ve işletmelerin kendilerine ve ihtiyaçlarına göre farklı formlarda ölçeklenebilirlik çözümleri oluşturmalarını kolaylaştıracaktır.

Tüm bu durumlara göre Plasma başarılı bir şekilde oluşturulup Ethereum ağına adapte edilirse, her bir plasma zincir temeldeki zincirin hedefleri ile bağdaşık olmayan belli başlı özel hedefler için çalışmak üzere dizayn edileceğinden, temel zincir çok daha az sıkışık duruma gelecektir.  Sonuca gelirsek plasma zincirler ana zincirlerin yükünü hafifletmiş olacaktır.

Kötü Kullanım Önlemleri

Plasma zincirler ile ana zincir arasındaki iletişim, kötü kullanım önlemleri ile beraber güvence altına alınmıştır. Bu durumda ağ güvenliğini üst düzey derecede sağlamak ve kötü niyetli kişileri engellemek ana zincirin görevidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.