Stellar (XLM) Hakkında Bilmediğiniz 4 Şey

Burak Özcan İçerik Editörü
Stellar (XLM) Hakkında Bilmediğiniz 4 Şey

Stellar (XLM), geçtiğimiz yıllarda oldukça popülerleşen bir kripto para birimi konumuna geldi. Kripto para dünyasına 2014 yılında giriş yapan Stellar, döviz kuru bakımından düşük bir ücrete sahip olmasına rağmen kripto para sıralamasında iyi bir ivme kat ederek üst sıralarda yerini buldu.

XLM oldukça düşük döviz kuru ile işlem yapmasının temel nedeni ise kullanılış amacından kaynaklanmaktadır. Diğer kripto paralar arasından Ripple yani XRP’ye benzeyen Stellar, kullanıcıların yerel ve global işlemlerini güvenli, anında ve hiçbir işlem ücreti dahi ödemeden yapmalarına aracı olmaktadır.

Sizlere bu yazımızda Stellar hakkında bilmediğiniz 4 bilgiyi anlatacağız. Bitcoin, Ethereum, Ripple ve diğer kripto paralar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ripple Labs’in Protokolünden Doğmuştur

XLM ve XRP arasındaki benzer şeyler yalnızca çalışma prensiplerinden ibaret değildir. Stellar (XLM), ilk başlarda Ripple Labs’in kullandığı protokole bağlıydı. Günümüzde Stellar, en ufak pürüz olmaksızın kullanıcılarına uluslararası işlemler gerçekleştirme imkanı tanıyan bir platform olarak devam etmektedir.

Stellar Kâr Amacı Gütmüyor

XLM, eDonkey’in kurucusu ve tecrübeli bir yatırımcı olan Jed McCaleb tarafından kurulmuştur. Jed McCaleb ayrıca Ripple’ın kurucu ortaklarından biridir.

Stellar, kuruluş ilkelerinde bahsettiği gibi asıl amacının para kazanmak olmadığını iddia ediyor.

XLM, kar peşinde olmak yerine yoksul kişilere yardım amaçlı Blockchain teknolojisinin gücünü araç olarak kullanmanın peşinde. Stellar’ın tercih ettiği model ile birlikte, dünyanın herhangi bir yerinden bankalarda hesabı bulunmayan kişilere para transferi imkanını sağlıyor.

Regülatör Uyumu

XLM, regülatörler ile genel anlamıyla uyumlu bir kripto para grubunun parçasıdır. Başlangıç aşamasında kripto para kullanıcıları, XLM’in finansal kurumların çalışma şekline göre daha farklı bir şekilde çalışmasından memnun kaldılar.

Bir başka fark ettikleri durum ise bu trendin devam etmesi ile bu sektörde çalışan insanlar uzun bir periyotta regülatörlerle çalışma zorunluluğunun olduğudur. XLM ilk zamanlarında merkeziyetsiz ve banka karşıtıydı ancak 2017’de IBM ile yapılan partnerlik durumu her şeyi değiştirmiş durumda. IBM, global bir ödeme imkanı için Stellar ile ortaklık kurdu.

Çalışanların Yarısını Kadınlar Oluşturuyor

Blockchain ve kripto para sektörü diğer sektörlerde de olduğu gibi kadınların az sayıda olduğu alanlardan birisidir. Ancak bu durum Stellar’da geçerli değildir. Çünkü XLM’in çalışanlarının yaklaşık olarak yarısını kadınlar oluşturmaktadır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.