Bitcoin Madenciliği Nedir?

Sertaç Deniz İçerik Editörü
Bitcoin Madenciliği Nedir?

Günümüz finansal siteminde, kağıt paralar devletler tarafından ihtiyaç dahilinde basılıp üretilebilirken, Bitcoin’de üretimi bu şekilde gerçekleşmez. Bitcoin madenciliği esasında kriptografi şifreleri çözerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi, bilgisayarın işlemci kapasitesine ve şifrenin uzunluğuna bağlıdır. Şifrelerin çözülmesi sonucu oluşan yeni bloklardan madencilere BTC ödülü verilir.

Bitcoin Madenciliği nasıl yapılır?

Tüm Bitcoin alım-satım ve transfer gibi işlemler Blockchain bloklarına yazılır ve madencilerden yapılan işlemleri onaylamaları talep edilir. Oluşturulan işlemlerin, madenciler tarafından onaylanması sonucunda, tutar gönderici hesaptan düşürülerek alıcı hesaba eklenir. BTC’ler mobil, donanım ve kağıt cüzdanlarda tutlabilir. Bu cüzdanın adreslerine herkes tarafında ulaşılabilir ve hatta bakiyenizi görüntüleyebilir ancak sizin kim olduğunuzu bilemezler. Cüzdanlar iki farklı şifreleme katmanı kullanır. Bunlar özel ve genel anahtarlardır. Genel şifre herkes tarafından ulaşılabilirdir, bir de sadece size özel bir şifre ile alım-gönderim işlemi yapılır.

Madencilik işlemi sayesinde geçmişten bugüne yapılan tüm işlemler Blockchain’e işlenir, gelecekte yapılacak işlemlerde aynı şekilde bloklara işlenecektir, aynı zamanda bu verilere herkes tarafından ulaşılabilir. Madenciler bu işlemleri gerçekleştirdiği zaman bir miktar BTC ile ödüllendirilir. Blockchain’de yapılan işlemler arttıkça blok boyları uzamakta, bununla birlikte madenciliğin zorlukları git gide artmaktadır. Maksimum BTC sayısına yaklaşıldıkça da blok başı verilen BTC ödülü düşmektedir. Tüm bu kurallar, işlemlerin yapıldığı yazılım ağı olan Blockchain üzerinden takip edilebilir.

BTC madenciliği yapabilmeniz için öncelikli olarak bir internet bağlantısına ve uygun donanımlara sahip olmanız gerekmektedir. Bitcoin madenciliği üretilen blokların şifrelenmiş bloklarını oluşturmak ve bu blokları onaylamak üzerine çalışır. Bu bloklar içerisinde önce bahsettiğimiz gibi Bitcoin sistemi içerisinde yapılan finansal işlemler yer alır. Bitcoin madenciliği şu an da ASIC cihazlar üzerinden yapılmaktadır.

BTC madenciliği yapmanın en temel gereksinimleri önce uygun internet alt yapısı olmasıdır.

Bitcoin madenciliği yapabilmek için birden fazla yol var;

  • Donanım ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
  • Cloud Mining ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
  • Bilgisayar yani CPU ile Bitcoin Madenciği Yapmak

Donanım ile Madencilik

Donanımlarla yapılan Bitcoin madenciliği şuanda en çok kar getiren ve ekosistemin devamlılığını sağladığını söyleyebiliriz. 2010-2013 yılları arasında bilgisayar ile üretim yapılırken artık ASIC makinelerle yapılıyor. Peki ASIC cihazlar ve donanım derken neyden bahsediyoruz? ASIC cihazlar, uygulamaya özgü tümleşik devrelerdir. En basit anlatımı ile ASIC cihazlar sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiştir. Dolayısı BTC madenciliğinde kullanılan ASIC cihazlar diğer üretim metetlarına göre daha cazip ve daha üretkendir. BTC kullanımının artmasıyla birlikte, üretilen blokların boyutları da arttı. ASIC cihazların kapasitelerinin de yüksek olması gerekti. Şu sıralarda 0.16 BTC kazanabileceğiniz bir ASIC cihazının maliyeti 1000 dolarlık bir yatırımla 12 aydan biraz uzun bir sürede geri gelmektedir.

Cloud Mining ile BTC Madenciliği

Donanım ve elektirik maliyetleri oldukça fazladır. Elinizde 100 dolar var diyelim. Bu parayla Bitcoin madenciliği yapmak mümkün mü? Cevap evet. Cloud yani bulut tabanlı, çok fazla cihazın bulunduğu web servislerine kayıt olarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede üretime başlayabilirsiniz. Bunun için kurulmuş madencilik havuzlarına yatırım yaparak BTC üretebilirsiniz.

Bilgisayar ile Bitcoin Madenciliği

Bilgisayar yani CPU ile madencilik 2010 – 2013 yılları arasında en çok tercih edilen model olarak ön plana çıkıyordu. Bugün ise durum tam tersi, 320 GHz’lik bir işlemciye sağip olmanız durumunda yıllık ortalama kazabileceğiniz BTC miktarı 2 ila 3 TL’yi geçmeyecektir. Düşük verim ve yüksek maliyeti sebebiyle bilgisayar madenciliği günümüzde kullanılmamaktadır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.