Ortalama Bitcoin İşlem Ücretindeki Artış Rekor Seviyelere Dayandı

Burak Özcan İçerik Editörü
Ortalama Bitcoin İşlem Ücretindeki Artış Rekor Seviyelere Dayandı

2020 yılı, geride bıraktığımız 5 ay içerisinde sosyo-ekonomik açıdan bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Kripto para sektörünü de bu gruba dahil edebiliriz. Piyasa değeri bakımından diğer altcoinlerin önünde bulunan Bitcoin (BTC) ağındaki işlem ücretlerinde rekor bir artış söz konusu. Ortalama işlem ücreti, 1 Ocak 2020 tarihinden günümüze kadar yüzde 2.200 gibi inanılmaz bir yükseliş yaşadı. Kripto para istatistik verilerini sağlayan Bitinfocharts tarafından paylaşılan verilere göre 20 Mayıs 2020’de ortalama bir Bitcoin işlem ücreti 6,60 dolara kadar yükselmiş durumda. Günümüzdeki işlem ücreti, Temmuz 2018’den bu yana görülen en yüksek BTC işlem ücreti olarak biliniyor.

Yükselişi daha iyi anlatmak için çok fazla geriye gitmemize gerek yok. 2020 yılının ilk gününde BTC işlem ücreti sadece 0,30 dolar seviyelerindeydi. O tarihten bu yana rekor sayıda yükseliş yaşayan işlem ücretleri, Bitcoin ağındaki gelişmeler ve küresel belirsizlikten doğan bir sorun olduğunu apaçık gösteriyor.

İşlem ücreti neden artıyor?

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Bitcoin halving sonrasında bazı madenciler cihazlarını devre dışı bıraktı. Bu nedenden ötürü sayı bakımından azalan madenciler, daha çok işlem onaylama durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu durum, işlem ücretlerinde ciddi bir artışa sebep oldu. Diğer yandan Blockchain.com’un aktardığı verilere göre Bitcoin işlemlerindeki tıkanıklıklar ciddi bir noktaya geliyor.

Piyasadaki bazı analizlere göre bu durum, Bitcoin blok ödülü yarılanmasından dolayı yaşanıyor. Fiyat yükseliş trendine girdiğinde tıkanıklıkların azalacağını ve cihazlarını devre dışı bırakan madencilerin yeniden ağa geri dönebileceği konuşuluyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.