Yearn Finance (YFI) Nedir? Ne İşe Yarar?

Burak Özcan İçerik Editörü
Yearn Finance (YFI) Nedir? Ne İşe Yarar?

Yearn Finance Nedir?

Yearn Finance (YFI), kullanıcıların varlıklarını farklı likidite havuzları içerisinde barındırmasına destek olan bir tokendir. Andre Cronje’in geliştirdiği bir DeFi protokolü olan YFI token, ağın çalışma prensibi ile ilgili konularda oylama yapabilirler.

Yearn Finance, piyasaya giriş yapmasının ardından büyük bir yükseliş yaşadı. Temmuz ayında 70 kat artış yaşayan YFI’nin asıl hedefi bu yükseliş değildi. YFI’nin geliştirici Andre Cronje, “0 finansal değeri olan”, “bütünüyle 0 arzlı değeri olmayan bir token” olması gerektiğini açıklamıştı. Token’in piyasaya sürülüş hedefi oylamalarda kullanılmasıydı. Diğer kripto paralar gibi kullanılmaya yönelik bir coin olmadığının altı çizildi.

Anlık Yearn Finance (YFI) Fiyatı

Yearn Finance tokeni, 2020 yılının Ağustos ayında 6.000 dolar seviyesinde işlem görüyor. Temmuz ayında piyasaya sürülerek bu denli yükseliş yaşaması birçok kripto para kullanıcısını şaşırttı. Binance’in 10 Ağustos 2020 tarihinde borsasında listelediği YFI büyük bir yükseliş yaşadı.

YFI, kripto para tarihindeki en çabuk DeFi büyümesine sahip. Geliştiricisinin bile değeri olmamasını hedeflediği token en yüksek 7.199 dolar seviyesine çıkmayı başardı.

Kripto Para Dünyasına Adım Atın!

Cointral ile Bitcoin, Ethereum, Ripple, USDT ve 200’den fazla kripto para ile güvenli ve hızlı işlem yapabilirsiniz. Kayıt ol ve işlem yapmaya hemen başla

Merkeziyetsiz Finans (DeFi), son aylarda birçok kullanıcının merak ettiği bir konu. DeFi hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız ilgili linkten yazımıza ulaşabilirsiniz. Kredi verme protokolündeki kilitlenmiş değerler artışa devam ediyor. DeFi gün geçtikçe çok daha büyük adımlar atıyor. Bunun en büyük kanıtı YFI’nin erken katılımcılarına %35.000 oranında kazanç sağladığıdır. Bu kazancın arka planına baktığımızda ortaya ilginç bir durum çıkıyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere YFI’nin finansal bir değere sahip olmaması bu büyük kazançları şüpheli kılıyor.

Finansal Değeri 0

Cronje, 17 Temmuz 2020 tarihinde veri toplama platformu olan Yearn Finance’in piyasaya dahil olacağını duyurmuştu. Andre Cronje’nin açıklamaları tam olarak şu şekildeydi;

“Bu protokolden vazgeçmeye yönelik daha fazla ile tamamen değersiz token olan YFI’i yayınladık. Tekrarlıyoruz, 0 finansal değeri var. Madencilik yok, satış yok, hayır satın alamazsınız, hayır Uniswap’ta olmayacak, hayır açık artırma olmayacak. Bizde hiç yok.”

Cronje’nin bu açıklamalarına baktığımızda YFI’nin bu denli yükselişi bir hayli şaşırtıcı.

Bir Haftada %35.000 Yükseliş

YFI token, Uniswap’ta listelenmedi fakat borsaya nazaran çok kısa bir sürede %35.000 getiri sağladı. Kredi verme protokellerine baktığımızda kilitlenen toplam değer 4 milyar doları geçti. Aave Compoun’u geride bırakırken Maker zirveye yükseldi. Yearn Finance ise 6. en büyük borç verme protokolü olmayı başardı.

Yearn Finance (YFI) Ne İşe Yarıyor?

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) son aylarda inanılmaz bir büyüme ile adından söz ettirmeyi başardı. Kullanıcıların DeFi’ye gösterdiği ilgiyi her geçen gün daha da yükseliyor. Yearn Finance, işte tam olarak DeFi’ye ilgi gösteren bir hedef kitlesine hizmet etmekte. YFI kullanıcıları bu ürünü kullanarak DeFi ağını daha aktif olarak kullanabilmekte.

Yearn Finance’in sistemi, katıldığınız projeden ne miktarda gelir kazanacağınızı, işlem ücretlerini ve bunun gibi birçok detayı otomatik bir şekilde iletiyor. Yearn Finance’in sistemini aşağıda maddeler halinde hazırladık;

YFI Ekosistemi

  • yearn.finance – Borç verme verimlerini optimize eder ve kar amacı ile borç verir.
  • ytrade.finance – Kaldıraçlı stablecoin (sabitcoin) işlemi yapabilmenizi sağlar. (beta)
  • yliquidate.finance – Aave için 0 otomatik sermaye işlemi (beta)
  • yswap.exchange – Tek taraflı otomatik pazar yapıcı sistemi
  • Yıllık finans ekosistemi YFI token kontrol edilir.

Yearn Finance Satın Al

Yearn Finance satın almak Cointral ile çok kolay. Cointral’e üye olarak Yearn Finance (YFI) satın alabilirsiniz. Hemen alım satım işlemi yapmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

YFI SATIN AL

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.