TCMB Gerçek Zamanlı Fon Transfer Sistemini Duyurdu!

Burak Özcan İçerik Editörü
TCMB Gerçek Zamanlı Fon Transfer Sistemini Duyurdu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek zamanlı fon transfer sistemi FAST’i resmen duyurdu.

Yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını” açıklayan TCMB çalışanları, anlık ödemenin mümkün olduğu sistemin 7/24 hizmet verebileceğini belirtti.

TCMB‘nin resmi web sitesinden bugün yayınlanan açıklamada, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) adındaki sistemle birbirinden farklı bankalardaki hesapların aralarında gerçek zamanlı para transferi gerçekleştirebileceğini bildirdi.

TCMB’nin altını çizdiği önemli konular içerisinde saniyeler içinde transfer işlemi yer alıyor. “saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat” vurgusu yapıldı.

İşlemler 18 Aralık 2020’de Başlıyor

FAST sisteminin getirdiği yeniliklere baktığımızda; “ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır” ifadeleri ile açıklayan yetkililer ek olarak şu notu paylaştı:

FAST Sisteminin, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınması ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılması planlanmaktadır. Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir.

Proje, ödeme alanında altyapıyı güçlendiren bir gelişme olarak tanımlanırken, “yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayacağı” vurgusu dikkat çekti.

TCMB’nin ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.