Bitcoin Alım Gücü Big Mac İle Ölçülüyor!

Burak Özcan İçerik Editörü
Bitcoin Alım Gücü Big Mac İle Ölçülüyor!

Piyasa değeri bakımından liderliği yıllardır bırakmayan Bitcoin‘in (BTC), alım gücü ölçümü için McDonald’s Big Mac hamburgeri kullanılıyor. Big Mac göstergesine baktığımızda 2017 yılında yaşanan yükseliş piyasasından bu yana en yüksek seviye yaşanıyor.

1 BTC ile kaç adet Big Mac hamburgeri alabileceğinizi ölçen küresel Bitcoin alım gücü endeksi, geçtiğimiz günlerde yüzde 0,2 artış yaşayarak 6,341,26’ya yükseldi. Küresel ortalamaya baktığımızda 1 Bitcoin ile 6,342,26 Big Mac alabilirsiniz.

Bitcoin’in alım gücünü ele aldığımızda son olarak 2017 yılında gerçekleşen ralli ile 20.000 dolara yaklaştığını biliyoruz. Bitcoin’in tüm zamanların rekorunu kırdığı gün olan 17 Aralık 2017’de 1 Bitcoin ile 6,358,5 Big Mac alınabiliyordu. 2019 yılında yaşanan düşüş trendinde ise Bitcoin alım gücünün 1,200’ün altına indiği görülmüştü.

Bitcoin’in alım gücünü ölçmek için, para birimlerinde sıkça kullanılan alım gücü paritesi Big Mac endeksi baz alınır. The Economist tarafından geliştirilen endeks 1986 yılında kullanılmaya başlamıştır. Alım gücü, bir para biriminin ne miktarda ürün ya da servis alabildiğini ölçmenin en önemli yollarından biridir. İlk başlarda ciddiye alınmasa da Big Mac endeksi, alım gücünün en önemli göstergelerinden biri olmayı başardı.

Bitcoin’in alım gücü, geçen aydan bu yana yüzde 40’dan fazla artış yaşadı. Yılın başından bu yana ise BTC, yüzde 128 artış gördü.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.