Bitcoin Rekorunu İşaret Eden 4 Faktör

Burak Özcan İçerik Editörü
Bitcoin Rekorunu İşaret Eden 4 Faktör

Bitcoin fiyatı bugün itibariyle 18,476$ seviyesine kadar yükseldi. Birçok analist 2017 yılındaki rekoru geride bırakabileceğini düşünüyor. Bazı analistler ise Bitcoin’in 22 bin dolara doğru yükselebileceğini iddia etti. İşte analistlerin bu yükselişi destekleyen 4 faktörü;

Ünlü Bitcoin analisti Philip Swift, lider kripto para birimi BTC’nin 22.000$ seviyesine doğru ilerlemesi için dört temel neden belirtti. Hem Bitcoin ağındaki gelişmeler hem de teknik faktörlerden dolayı Bitcoin’in yükseliş ivmesinin güçlendirebileceğine işaret ediyor.

Nötr fonlama oranları, 1 yıllık HODL oranı, Bitcoin rezervlerindeki düşüş ve kurumsal olarak yapılan birikimler gibi sebeplerden dolayı Bitcoin ralliye devam edebilir. Philip Swift konuyu şu şekilde özetledi:

1 yıllık HODL yüzde hala oldukça yüksek mi? Evet. Borsalardan Bitcoin çekiliyor mu? Evet. Fonlama oranları hala nötr mü? Evet. Kuruluşlar hala satın alıyor mu? Evet. Güzel, fiyat birkaç hafta içinde 22 bin dolara ulaştığında görüşürüz.

Bitcoin fiyatı ise 2020 yılının Ekim ayından yazının yayımlanma günü olan 18 Kasım 2020 tarihine kadar neredeyse %60’dan fazla değerlendi. 10.500 dolar seviyelerinden 18.500 dolar seviyelerine kadar gelen Bitcoin’in grafiğini aşağıda görebilirsiniz. Detaylı grafik için; BTC Grafik

Yıllık HODL göstergesi dikkat çekici

Blog yazımızda da kendisinden bahsettiğimiz HODL, kripto para sektöründe elinde uzun bir süre boyunca Bitcoin bulunduran yatırımcıları kapsamaktadır. HODLer olarak tanımlanan bu kişiler sayesinde BTC biriktiren yatırımcıların sayısında son bir yılda büyük artış meydana geldi.

Kripto Para Alım Satımı Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken 8 Terim

Coronavirus pandemisinin dünyayı etkilemesi ile Mart ayında büyük düşüş yaşayan bir yıllık HODL dalgası, yüzde 59 seviyelerinden yüzde 62’nin üzerine çıkmayı başardı. Tüm zamanlara göre baktığımızda en yüksek seviyesine çıkmış olan bu gösterge, birikim yapan yatırımcıların çokluğunu kanıtlar nitelikte.

Bu gelişmeler sonucunda uzun vadeli düşünen yatırımcılar, Bitcoin rallisini tetikleyen etkenlerden biri olabilir.

Dengeli fonlama oranları

Bitcoin vadeli işlem piyasasında, fonlama oranı sistemi genel olarak piyasadaki dengeyi koruma amaçlı kullanılıyor. Fonlama oranlamasında uzun pozisyonların kısa pozisyonlara göre daha fazla olması durumunda fonlama oranı pozitif hale geliyor. Böyle bir durumda alıcılar kısa vadeli satıcıları teşvik ediyor. Tam tersi durumda da aynı şekil gerçekleşiyor.

Bitcoin fonlama oranı geride bıraktığımız aylarda yüzde 0,01 seviyelerinin de altında kaldığı için alıcı ve satıcılar arasında denge bulunduğunu söyleyebiliriz.

Rezervlerde azalma var

Ekim ayında 150 bine yakın Bitcoin borsalardan çekildi. Borsalardan milyar dolar değerinde BTC çekilmesi, yatırımcıların birikimlerini uzun vadeli tutma amaçlarının olduğuna işaret ediyor.

Kuruluşlardaki birikimler artıyor

Grayscale, kurumsal yatırımcıların ABD’deki en önemli tercihlerinden biri olmayı sürdürüyor. Grayscale’in açıkladığı verilere göre 8,30 milyar dolar değerinde olan yarın milyondan fazla BTC içerisinde barındırıyor.

Bitcoin, değer saklama aracı olarak 2020 yılında birçok kurum ve kuruluşun ilgisini çekmiş durumda.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.