Bitcoin Opsiyon Piyasasında Boğalar Dikkat Çekiyor

Burak Özcan İçerik Editörü
Bitcoin Opsiyon Piyasasında Boğalar Dikkat Çekiyor

Bitcoin (BTC) opsiyonlarında geride bıraktığımız üç aylık süreçte yüzde 160 gibi bir yükseliş gösterdiği açık pozisyonlar, 12 milyar dolar seviyesine ulaşarak rekor kırmayı başardı. Bitcoin’in 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmasının ardından bu verideki yükseliş açıklanabilir nitelikte.

Bu hafta cuma günü vadesi sona erecek olan 3,2 milyar dolar değerindeki sözleşmeler, piyasayı etkileyecek güçte olmasına rağmen alım veya satım opsiyonları olarak iki kanada ayrıldığını da unutmamakta fayda var.

26 Şubat 2021 tarihinde vadesi sona erecek olan 58.500 BTC’lik sözleşmenin değeri 3,2 milyar dolara tekabül ediyor.

Haftalar öncesinde 38 bin dolarlık satış opsiyonu için ödeme yapmak akla mantıklı gelse de, şu anki durumda pek de mantıklı gözükmüyor. Yaklaşan vade tarihinin etkisini doğru bir şekilde analiz etmek için bu tarz sözleşmeler dikkate alınmamalı.

Diğer tarafta ise 88 bin dolar ve daha fazla olan alım opsiyonları bulunuyor. Vadelerin dolum tarihine 5 günden az bir süre kaldığını varsayarsak, bu denli bir fiyat artışını beklemek riskli olabilir.

Grafiğe baktığımızda nötr durumda olan ya da düşüş bekleyen satış opsiyonlarının genellikle 18 bin ve 40 bin dolar arasında yoğunlaştığını görüyoruz. 26 Şubat tarihinde vadesi dolacak olan satış opsiyonlarının hali hazırda yüzde 80’den fazlası bu kategoride bulunuyor. Bu sözleşmeler herhangi bir satış baskısında dikkate alınmamalı.

Durumu özetleyecek olursak, cuma günkü vade tarihinde kontrolün boğalarda olduğu görülüyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.