Metaverse Akımının Geleceği

Cointral Marketing Manager
Metaverse Akımının Geleceği

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bu akımından pay almak isteyen şirketlerin Metaverse Yatırımları da hız kazandığını görmekteyiz. Aynı zaman da insan yaşam tarzları ile bireysel yatırım tercihleri değişimlerinin kaçınılmaz olduğunu aşikardır. Cointral ailesi olarak kullanıcılarımıza teknolojik trendleri takip edebilmesi sağlamak arzusundayız. Ayrıca yatırım araçlarının çeşitliliğine sahip olabilmesi adına, kripto borsamız ve bültenlerimiz vasıtası ile en yüksek faydayı sağlamayı hedeflemekteyiz.

Bu sebep ile Metaverse kripto varlıklara Cointral kripto borsamızda yer vermekteyiz. Bu derlememiz siz değerli kullanıcılarımızın ufkunu genişletebilecek nitelikte olduğuna inanıyoruz.

Şirketlerin Metaverse Yatırımları ve Yatırım Beklentileri

FirmaYatırım/Yatırım Beklentileri
NVIDIA CORPNvidia bilgisayarlara, yayın cihazlarına, otomotiv sektörüne ve bulut bazlı bilgisayarlara grafik kartı sağlar. Yüksek performanslı bilgisayarlar için veri merkezi platformları, otonom sürüş ve robotik sistem geliştirme çözümleri sunmaktadır. Nvidia bununla da yetinmiyor ve gelişen Metaverse evrenine Omniverse ile adım atıyor. Şirket Omniverse ile tasarımcılara, araştırmacılara, mühendislere ve içerik yaratıcılara yeni evrenler oluşturmaları için gerekli araçları sağlamaktadır.
ROBLOX CORPOnline oyun geliştiricisi Roblox oyunculara kendi avatarlarını oluşturma, kendi oyunlarını yaratma ve bir topluluk kurma imkânı sağlıyor. 2020’de ABD’de bulunan 16 yaş altı çocukların yarısından fazlası Roblox evrenine adım attı. Çocukların bu evrende kalmasının temel nedeni tek bir oyunun bulunmaması, geliştiricilerin sürekli yeni oyunlar üreterek çeşitlilik sağlaması. Roblox oyun üzerinden sağlanan gelirin %25’ini geliştiricilere ödüyor.  
MICROSOFT CORPMicrosoft da bildiğimiz Microsoft’un dışına çıkmak için ilk adımı attı. Şirket, çalışanların arkadaşlarıyla birlikte etkileşime geçebileceği bir metaverse platformu oluşturmayı amaçlıyor. Microsoft, ofise gitmeden birlikte çalışmayı sağlamak ve yeni çalışanların uzaktan eğitimini daha gerçekçi hale getirmek için Mesh ile birlikte çalışacak.  
META PLATFORMS-Adını Meta Platforms olarak değiştiren Facebook sosyal hayatı/medyayı metaverse evreni ile tanıştırmayı hedefliyor. Şirket bir süredir sınırlı erişime sahip olan Horizon Worlds uygulamasını ABD ve Kanada’da 18 yaş üzeri herkese sunmuş durumda. Bu uygulama üzerinde sadece oyun oynanabileceği gibi çeşitli aktivitelere katılma, iş arkadaşlarıyla toplantı yapma gibi seçenekler bulunuyor. Uygulama şu an sadece Oculus’un piyasaya sürdüğü Quest 1 ve 2 ekipmanlarıyla kullanılabiliyor.  
UNITY SOFTWARE  Weta’yı alıp Metaverse evrenine ilişkin niyetini belli eden bir diğer şirket Unity Software oldu. Unity gerçek zamanlı 2 ve 3 boyutlu içerik üretilmesi için araçlar sağlamaktadır. Bu satın alma işlemiyle birlikte metaverse için gerekli dijital altyapının oluşturulmasına aracılık etmecekler. Aynı zamanda NFT ekonomisi üzerinden kazanç sağlamayı hedefliyor.  
AMAZON.COM INCAmazon da bu gelişen evrenin gerisinde kalmıyor, hatta gündemde olan Facebook’tan çok daha önce bu alana adım atmıştı (2016 mart ayında). “Virtual Mall” adı verilen sanal alışveriş merkezleri kurmayı, bu dünyada alışveriş yapılmasını ve hatta sinemaya gidilmesini hedefliyor. Buna ek olarak şirket Amazon Web Service hizmetlerini (AWS) metaverse altyapısına taşıyarak şirketlerin ve müşterilerin sanal ortamda çalışmasını amaçlıyor.  
APPLE INCTelefon, tablet ve akıllı saat gibi teknoloji ürünleri düşünüldüğünde, metaverse evrenine bağlanmak için kullanılacak gözlük gibi donanımları üretmek gerekecektir. Apple’ın da bu alan da adım atması bekleniyor. Meta Platforms (eski adıyla Facebook) ve Alphabet gibi devlerin gerisinde kaldığı gibi gözüküyor. Ama Apple’ın genelde ilk değil en iyi olma hedefiyle üretim yaptığını hatırlatmak gerekmektedir.  
QUALCOMM INCÇip üreticisi Qualcomm’un CEO’su Amon kasım ayında yaptığı açıklamada IOT (nesnelerin interneti) teknolojisine yatırım yapacaklarını bildirdi. Ayrıca Metaverse’de geçirilecek zaman için şirketin Snapdragon’larının bilet niteliği taşıyacağını ifade etti. Facebook’un Oculus Quest 2 gözlükleri Snapdragon XR2 platformu üzerinden çalışıyor. 10 milyon satış olmuş şimdiye kadar.  
AUTODESK INCBilgisayar ve multimedya araçları üreticisi Autodesk mimarların ve mühendislerin tasarım yapmasını sağlıyor. Şirket aynı zamanda oyun ve eğlence için sanal dünyaların oluşturulmasına olanak sağlıyor.  
TAIWAN  SEMICMeta Platforms (Facebook) AMD ile olan iş birliği yapmaktadır. Bu işbirliği ile metaverse platformlarında kullanılmak üzere 3. nesil Epyc işlemcilerini kullanacağını duyurmuştu. AMD’nin Taiwan Semiconductors’un çip mimarisini kullandığı göz önünde bulundurun. Büyüyen metaverse evreninden TSM’ninde fayda sağlamasını bekleriz. 
SNAP INCBir teknoloji şirketi ve sosyal medya platformu olarak tanıdığımız Snap, 2016 yılında ilk yüksek teknolojiye sahip gözlüğü olan Spectacles’ı tanıtmıştı. Şimdi şirket bu gözlükleri metaverse evrenlerinde kullanılmak üzere mükemmel hale getirmeye çabalıyor.  
SEA LTD-ADRSea; Garena (oyun platformu), Shopee (e-ticaret) ve SeaMoney (ödeme sistemleri) uygulamalarıyla faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi. Metaverse ile bağlantısı ise Free Fire adı verilen “battle royale” oyunundan kaynaklanıyor. PUBG ve Fortnite’a rakip olan oyunu dünya üzerindeki her 10 kişiden 1’i indirmiş durumda. Free Fire aylık yaklaşık Roblox’un 2-3 katı kadar aktif kullanıcıya sahip.  
MATTERPORT INCMatterport ticari gayrimenkuller ve fabrikalar gibi fiziksel alanların dijitalleştirilmesini sağlayan bir konumsal veri şirketi. Şirketin Facebook ve Amazon ile olan işbirliği metaverse de önemli bir rolü olabileceğine işaret ediyor.  
FASTLY INCFastly’i internet alt yapı şirketi olarak düşünmek mümkün. Bununla birlikte çeşitli bulut hizmetleri de sunuyor. Metaverse evreninde hızlı bir şekilde yüklü verinin transferi gerekiyor. Gecikmeyi minimuma indirmeyi hedefleyen Fastly’nin metaverse yatırımları yapan şirketlerin ve kullanıcıların altyapı dönüşümlerinden fayda sağlamasını bekleriz.  
TAKE-TWO INTERACTake-Two’nun zaten GTA, Red Dead Online ve NBA 2K’nın online versiyonu üzerinden Metaverse ortama sahip olduğunu söyledi. Şirketin dijital gerçekliğe doğru dönüşüme ayak uydurması kaçınılmaz gözüküyor.  
AMD MICRO DEVICEAMD’nin metaverse evrenine katkısı Nvidia’ya benzer şekilde çipler üzerinden ilerleyecek. İsmini Meta Platforms olarak güncelleyen Facebook’un veri merkezlerinde AMD’nin Eypc çiplerini kullanması bekleniyor  
ADOBE INCAdobe kreatif tasarım yazılımlarıyla NFT ve görsel gerçeklik ürünlerine katkıda bulunmayı hedefliyor. metaverse evreninin genişlemesiyle birlikte şirketin ürün yelpazesinin genişleyeceği düşünülüyor.  
ELECTRONIC ARTSFifa ve Battlefield gibi tanınmış oyunların yaratıcısı EA Games de özellikle NFT’lerin oyunlarda büyük yer edeceğine inanıyor. Sims metaverse evrenine yatkın bir oyunun yaratıcısı olduğu biliyoruz. EA Games’in meteverse oyunlara yatırım yapmasını beklemekteyiz
CLOUDFLARE INC-ACloudfare metaverse evrenine içeriğin kullanıcılar arasında paylaşılmasını sağlayan internet ağ geçitleriyle katkıda bulunuyor.
WALT DISNEY CODisney de kendi metaverse evrenini kurmak için çalışmalar başladı. Disneyland gibi fiziksel metaverse sahibi şirketlerin hedefleri aynı gibi gözüküyor. tüketicilere tüm içeriklerini dijital ortam üzerinden sunmaya çalışacak  
AKAMAI TECHNOLOGAkamai Technologies internet üzerinden içerik ve işletme uygulamalarının paylaşılmasını sağlıyor. Şirketin metaverse altyapısının gerektirdiği hızlı paylaşım noktasında aktif rol oynaması bekleniyor.  
SKYWORKS SOLUTIOSkyworks wireless ağı sinyallerinin oluşmasına sağlamaktadır. Ayrıca wireless bağlantısının sağlanmasına aracılık eden çiplerin üretimini gerçekleştiriyor. Facebook oculus çiplerine olan talepleri izlemektedir. Bunların metaverse evreninin genişlemesiyle artmasını beklemekteler.
PTC INCPTC yazılım geliştirici olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin artırılmış gerçeklik platformları uzaktan eğitim süreçleri yönetilmesini sağlıyor. Ayrıca uzaktan mühendislik desteği gibi süreçlerin de yönetilmesini sağlıyor.  
HEXAGON AB-BHexagon firması dijital gerçeklik konusunda faaliyet göstermektedir. Haritalama ve görsel konumlandırma konusunda uzman Immersal Oy’u satın almıştır. Artırılmış gerçeklik uygulamalarının üretilmesini amaçlıyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.