StableCoin Nedir?

Burak Özcan İçerik Editörü
StableCoin Nedir?

Kripto paraların kendi aralarında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bu konuda anlatacağımız StableCoinler ise bilindik kripto para birimlerine göre bambaşka avantajlar sağlamaktadır. Kısaca bir farklılık anlatmak gerekirse normal kripto paralar ile stablecoin’ler arasındaki en önemli farklılık kesinlikle volatilitenin azaltılması özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Gelin StableCoin terimini daha yakından inceleyelim.

Normal Kripto Para Birimleri

Kripto para dünyasını takip edenler ve yatırımcılar klasikleşmiş kripto para birimlerinin işleyişinin nasıl olduğunu biliyorlar. Kripto paraların tarihine ve teknolojisi olan Blockchain’e göz attığımızda kripto paralara biçilmiş değer ve fiyatlarının piyasada yer alan kişilerden dolayı etkilendiğini biliyoruz. Bu durum fiyat hareketliliğini doğurmaktadır ve riskli olabilmekte.

Stable Coin ile geleneksel kripto para birimlerinin arasındaki farkın önemini daha iyi anlamak için yatırımcıların kripto para birimlerinin nasıl çalıştığını bilmeleri gerekiyor. Yeni varlık sınıfının arkasındaki teknolojiyi bilmek ve anlamak yatırımcıların çoğu için daha iyi yatırım kararlarında daha fazla bilgi birikimine yardımcı olması için zaten bir ön koşul niteliğindedir.

Kripto paralar hakkında genel bir bilgi edinmek istiyorsanız blog sayfamızdaki kripto para adlı yazıya göz atabilirsiniz. Bu durumların dahilinde StableCoin ile klasik kripto para birimleri arasındaki temel fark, kripto paraların hiçbir unsur tarafından desteklenmemesi diyebiliriz. Şimdi gelin StableCoin kavramının detaylarına inelim.

StableCoin ve Kripto Paraların Farkı Nedir?

StableCoin, bildiğimiz kripto para birimlerinden çok daha farklı olarak yatırımcı fonlarını inişli çıkışlı piyasalardan koruma hedefinde olan bir coin türüdür. StableCoin, Dağıtık veri defterl, Blockchain ve merkeziyetsiz ağ gibi bildiğimiz kripto para birimi özelliklerini sunmaktadır ancak bu özellikleri varlık desteği farkıyla sunmaktadır.

StableCoin, yukarıda anlattığımız bilgilerin üzerine sadece değerlerin faydasına bağlı kalmamaktadır. Kısaca StableCoin’ler kendinden farklı bir varlığa “sabitlenmiş” olan bir kripto para birimi olarak özetlenebilir. Bağlı olduğu varlığın türü fiat para birimi olabildiği gibi değerli varlıklarla da desteklenebilmektedir. (Örn; Tether=ABD Doları, Quintric’in altın ve gümüş gibi değerli varlıklara bağlılığı vs.)

Önemi

StableCoin, belli bir yapıda bulunan istikrarlı bir kripto para birimine sahip yatırımcıları piyasadaki belirsiz iniş ve çıkış hareketlerinden koruma gibi bir özelliğe sahiptir. Yatırımcı ve tüccarların risklerini en aza indirerek piyasalarda son derece önemli bir rol oynamaktadır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.