Madenciler Bitcoin Topluyor!

Sertaç Deniz İçerik Editörü
Madenciler Bitcoin Topluyor!

15 Mayıs 2020’de gerçekleşmesi beklenen blok ödülü yarılanmasının etkileri, tartışılmaya devam ediyor. İlk defa harcanan Bitcoin grafiğine ve şirketlerin verilerine göre madenciler BTC biriktiriyor.

Blockchain blok yarılanmasına 183 gün gibi kısa bir süre kaldı. Ağ üzerindeki işlemler, bugünkü gibi devam ederse yarılanma 15 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşecek. Bilindiği üzere yarılanma sonrası 12,5 BTC olan Bitcoin madencilik ödülü, yarılanma sonrasında 6,25 BTC’ye düşecek. Blok yarılanması olayı he 4 yılda bir gerçekleşmektedir. Son blok yarılanması 9 Temmuz 2016 yılında gerçekleşmişti.

Bitcoin topluluğunun büyük bir kısmı blok yarılanmasını ilk defa deneyimleyecek. Bu durum yarılanmanın etkileri konusunda büyük bir belirsizlik yaratabilir.

Blok yarılanmasının etkilerinin nasıl olacağı konusunda net bir bilgi olmamakla beraber bazı istatistiklere göre Bitcoin balinaları ve madencileri blok ödülü yarılanması öncesi BTC biriktirdikleri yönünde. Bu bilginin doğruluğunu kanıtlayan birkaç göstergede mevcut.

İlk kez harcanan BTC grafiğine baktığımız zaman son birkaç haftadır ciddi bir düşüş yaşandığı gözlemleniyor. Grafikte görüldüğü gibi normal dönemde iki çizgi birbirine yakın hareket ederken son haftalarda özellikle Kasım ayına baktığımızda aradaki fark giderek açılıyor. Bu durumda bize ödül kazanan madencilerin Bitcoin’lerini biriktirdiklerini gösteriyor.

Glassnode şirketinin verilerine göre 1000 üzeri Bitcoin bulunan cüzdan sayısı yeni bir rekora imza atarak 2075 sayısına ulaşarak tüm zamanların en yüksek zamanını yaşıyor. Bitcoin yarılanması ile ilgili çok çeşitli öngörüler olsa da nasıl bir yansıması olacağı meçhul. Bitcoin madencilerinin gene görüşüne göre bundan sonra Bitcoin madenciliği hobi olarak yapılamayacak ve sadece büyük miktarda Hash gücüne sahip şirketler tarafından yapılacağı yönünde.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.