Cointral Yeni Şafak Haberi

Burak Özcan İçerik Editörü
Cointral Yeni Şafak Haberi

Kripto paraya gerçek dükkan

Tahtakale’de ilk sanal para dükkanı açıldı. Dijital para ofisi, kripto para alım satımına aracılık ederek yüzde 3 komisyon alıyor. Kripto para cüzdanları 600-700 liradan satışa sunuluyor. Sanal para ofisinin camında dünya Bitcoin piyasası ekranları bulunuyor.

Son zamanlarda büyük bir merak uyandıran ve internet üzerinden satılan sanal paranın artık dükkanı bile var. Paranın nabzının attığı İstanbul Tahtakale’de bir buçuk ay önce kripto para bitcoin ofisi açıldı. Bitcoinle birlikte bine kadar çeşitli sanal paralar var. Dijital para ofisi, kripto para alım satımına aracılık ederek müşterilerden yüzde 3 komisyon alıyor. Dijital para ofisinde ayrıca flaşh bellek halinde kripto para cüzdanı da veriliyor. Kripto para cüzdanları 600-700 lira civarında fiyatlarla satışa sunuluyor. Dijital para ofisinin duvarlarında dünya Bitcoin piyasası ekranları bulunuyor. Yatırım danışmanlığı yapılmadığını da hemen belirtelim.

ALTIN GÜNÜ GİTTİ BİTCOİN GÜNÜ GELDİ

Konunun detaylarını öğrenmek için Kapalıçarşı’nın yolunu tuttuk. Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Kripto paranın yetkili Genel Müdürü Uğur Hakan Çakan, kripto paralara 12 yaşındaki bir çocuktan altın gününe giden teyzeye kadar sanal paraya ilginin büyük olduğunu söyledi. Kripto varlıkların alış ve satış işlemlerine aracılık ettiklerini belirten Çakan, borsaya, bankaya ve internete ulaşımı olmayanlara kripto paraların temini konusunda yardımcı olduklarını anlattı. Kripto varlığını kendi bünyelerinde tutmadıklarının altını çizen Çakan ,“Müşterimiz buradan giderken tüm kontrolü kendinde kalıyor. Tam anlamıyla güvenlik sağlanıyor. Herşey kendisine ait oluyor. Çünkü saklayan borsalarda dünyada örnekleri yaşandı. Dolandırıcılık ve çalınmalar olabiliyor. Biz de ise tam tersi daha güvenli” diye konuştu.

HÜKÜMETİN BİTCOİN UYARILARI YERİNDE

“Devletimiz bu konuda biraz temkinli. İnsanları korumaya çalışıyor. Biraz temkinli davranıyor” diyen Çakan, şöyle devam etti: Bitcoin ile ilgili yapılan açıklamalar doğru. Fiyatıyla ilgili ‘bir balondu. Patlayacak’. Orada bakanlarımızı sonuna kadar tebrik ediyoruz. Genel olarak blockchain, sanal para, kripto paralarını devletimiz regüle etse, şu anda Türkiye için ekstra 70 milyar dolarlık bir yatırımı çekme sözkonusu.” Çakan, dünyada bin 63 tane coin olduğunu belirterek, dükkanlarında bine yakın alt coin olduğuna dikkat çekti. Türk halkının en çok rıpple isimle kripto parayı sevdiğini ifade etti.

Doların tahtını sallamalı

Mert Erçekin, şu anda sanal paraların hacim olarak küçük olduğundan dikkate alınmadığını, ancak ilerde sistemi değiştirecek önemli bir dönüşüme yol açacağını söyledi. “Belki dolar ve avronun hegomanyasını bitirecek” diyen Erçekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunu sanal paralar için söylüyorum. Genel olarak bu sistem, ticaret üzerindeki uluslararası ödemeler sistemindeki metodu değiştirebilir. Avro ve doların tahtını sallamalı. Şu an dünya üzerinde dolara endeksli bir ekonomi sistemi var. Bunun değişmesi lazım. Finansal teknolojiler gelişecek ve bu bizim bankalara ve çeşitli güçlere olan bağımlılığımızı azaltacak.”

Dükkanı gören yabancılar şaşırıyor

Genel Müdür Yardımcısı Mert Erçekin, vatandaşınyeterince bilgi almadan işlem yapmamalarını tavsiye ediyor. Dünyada dijitalleşme sürecinin olduğunu ülkemizde de bu konuyla ilgili adımların atıldığını söyleyen Erçekin, “ Biz bu işlerin Türkiye’de daha aktif olmasını istiyoruz. Yabancılar şaşırıyorlar. Biz Türkiye’de böyle bir şey olduğunu bilmiyorduk diyorlar. Buraya 12 yaşındaki biri de geliyor. 60 yaşındaki teyzede geliyor” dedi.

Ortaklık planlıyoruz

Türkiye’yi blockchain merkezi yapmak istediklerini söyleyen Erçekin, çeşitli uluslararası ortaklık planladıklarını anlattı. Şu anda İngiltere, Hindistan ve Ukrayna’da blockchain uzmanı yazılımcılarla dirsek temasında olduklarını dile getiren Erçekin, “Rusya’da devlet tarafından desteklenen blockchain danışmanı irtibatta olduğumuz partnerlerimiz var. Onlara etkileşim halinde olup, Türkiye üzerinde olup blockchain tabanlı uygulamalar geliştirmek istiyoruz” dedi.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/ekonomi/kripto-paraya-gercek-dukkan-3356934

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.