Bitcoin’in Yaratıcısı Kim?

Burak Özcan İçerik Editörü
Bitcoin’in Yaratıcısı Kim?

Bitcoin ve Ortaya Çıkışı

Bitcoin’in yaratıcısı kim? Bu soru başından bu yana Bitcoin için en önde gelen gizemlerinden biri. Satoshi Nakamoto olarak bilinen yaratıcı hakkında çok az şey biliniyor ve Bitcoin White Paper‘ı piyasaya sürdükten sonra tamamen ortadan kayboldu.

Nakamoto’nun Bitcoin ekosistemi için önemi, kurucu olmanın ötesine geçiyor. Bir tür felsefi ütopyadır ve çoğu zaman tartışmalara çağrılır. Örneğin, Bitcoin SV ve Bitcoin Cash çatalındaki her bir taraf geçen yıl Nakamoto’nun orijinal vizyonunu sürdürdüğünü iddia etti. Bitcoin kurucusu, geçen yıl yayımlanan Time dergisine göre, 5.8 milyar dolar değerinde büyük bir kripto para birimi deposu da bulunduruyor. Gelecekte sadece 21 milyon Bitcoin olacağı göz önüne alındığında, Nakamoto’nun elindeki Bitcoin fiyatı, alınıp satıldıklarında fiyatlarını önemli ölçüde etkileme potansiyeli vardır.

Nakamoto yıllar boyunca araştırılsada, bu araştırmalar tahminin ötesine geçemedi. Bu yazımızda en önemli 3 tahmini inceleyeceğiz.

Dorian Nakamoto

Bu, belki de Bitcoin’in kurucusuna en çok yaklaşan profildi. Dorian Nakamoto, Mart 2014 tarihli bir makalesinde Newsweek tarafından Satoshi Nakamoto olarak öne sürüldü. Bitcoin’in yaratıcısının kimliği başlığıyla Dorian Nakamoto’nun kimliği ifşa edildi ve onun gerçek Satoshi Nakamoto olduğu ileri sürüldü.

Newsweek, Satoshi ve Nakamoto arasında birkaç benzerlik olduğunu iddia ettmişti. Örneğin, her ikisinin de özgürlükçü eğilimleri ve bir Japon bağlantısı olması gerekiyordu. (California Polytechnic’ten fizik derecesi alan ve gizli savunma projelerinde çalışan Dorian, Japon-Amerikan’dır). Makalenin yazarı, Nakamoto’nun artık Bitcoin ile ilgilenmediğini ve onu başkalarına “devrettiğini” söylediğini, iddia etti.

Nakamoto daha sonra iddiaları reddetti ve soruyu yanlış anladığını iddia etti. Newsweek gazetecisinin kendisine Citibank ile yaptığı önceki çalışmaları sorduğunu sanmıştı. Derginin en büyük yanılgısı, Nakamoto’nun evinin bir fotoğrafını yayınlamaktı.

Bazı güvenlik uzmanlarının da belirttiği gibi, internette bir görüntüyü arama tam yerinin kolayca tespit edilmesini sağladı. Dorian Nakamoto’nun Bitcoin’in kurucusu olduğuna inanmasalar da, kripto topluluğu çok yinede dona kalmıştı. Kısacası Dorian, Satoshi Nakamoto olmaya çok yaklaştı fakat Bitcoin’i yaratan kim sorusunun cevabı olamadı.

Craig Wright

Satoshi Nakamoto bu iddiayı reddetti veya sessiz kaldı. Avustralyalı bir bilim adamıdır. Wright, 2015 yılında Las Vegas’taki bir Bitcoin Yatırımcı Konferansında dünyaya kendini tanıttı. Daha sonra, Wired dergisi, Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği hakkında en güçlü kanıtları bunduğunu iddia eden Wrigh’i içerikli bir yazı yazdı.”

Bu yazı, Nakamoto’nun blog girişleri ve Wright’ın bloğundaki zaman damgalarındaki benzerliklerden bahsediyordu. Wright ayrıca : “2009’dan beri Bitcoin kullanıyorum. Bunun sonucunda Avustralya hükümeti ile vergi anlaşmazlığı yaşayacağını bildiğini düşünüyorum” dediği bir mail yayınladı.

Kanıtlar sağlam görünüyordu. Ancak daha sonra makaleler onun doğru Satoshi olduğundan şüpheettirdi. Örneğin, makalelerden biri Wright’ın blogunda zaman damgalarının geçerliliğini sorguluyordu. Başka biri kimlik bilgilerinden şüphe etti. Wright’ın Nakamoto olduğu iddiasıyla ilgili davayı çözen yavaş ve kesin bir şekilde kanıtlar ve gerçekler sürekli ortaya çıktı. Konu hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınan Vitalik Buterin bile, Wright’ın kendisini Satoshi olarak tanıtmasına karşı çıktı.

Nick Szabo

Nick Szabo bilgisayar mühendisi ve hukuk bilginidir. Akıllı sözleşmeler ve bitcoin öncüsü olan BitGold’u icat etti. BitGold’u tanımlayan bir yayında, “güvenilir 3. taraflara asgari bağımlılıkla çevrimiçi olarak makul maliyetli bitlerin yaratılabileceği bir protokol” olarak tanıttı. Bu, lidersiz bir bilgisayar ağı tarafından oluşturulan bir dizi bitin bitcoin konseptine benzer bir şekilde işlemleri doğrulamadır.

Birçok blog ve bir kitap yazarı, Szabo’nun geniş bilgi birikimi ve teknik bilgisi onu Satoshi Nakamoto olmaya uygun bir aday haline getirdiğini öne sürdü. Örneğin, İngiliz yazar Szabo’nun yazma stilini Nakamoto’nunkilerle karşılaştırdı ve benzerlikler buldu. Ekonomist Carl Menger’ın çalışmalarına atıfta bulundu: “Szabo aslında 1990’larda Chaum’un Digicash’inde çalıştı. Eski Digicash e-posta adresini bile buldum, ”diyor Frisby.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.