Ripple Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Burak Özcan İçerik Editörü
Ripple Ne Zaman Ortaya Çıktı?

31 Ekim 2008 tarihinde yayınlanan Bitcoin White Paper insanlar üzerinde büyük bir etki yarattığı tartışılamaz bir gerçektir. İlk defa karşımıza çıkan bu teknolojinin, yayılması çok fazla uzun sürmedi. Kısa süre içerisinde daha farklı sorunlara çözüm arayan yeni kripto paralar ortaya çıkmaya başladı. Bunların en başında XRP olarak bildiğimiz, Ripple gelmektedir.

Ripple Nasıl Ortaya Çıktı?

Altcoin’ler ve Ripple gibi kripto paraların ortaya çıkış sebeplerini belki de farklı bir perspektiften bakarak anlayabiliriz. Esasında hepsinin temelinde Blockchain teknolojisi yatıyor. Bitcoin Blockchain’i her ne kadar kabul görüp temel sorunlara çözüm sağlasa da, ekosisteminde bugüne kadar çeşitli sorunlar barındırdığı aşikar. Bitcoin sonrasında geliştirilen diğer Altcoin’lerin tamamı bu sorunlara çözüm bulma amacıyla oluşturulmuşlardır. Kodlarında barındırdıkları yeni özellikler sayesinde kendilerini Bitcoin’in önüne atmaya çalışmışlardır.

Bazı coinler amacında başarılı olurken toplam sayıları binleri aşan bu Altcoin’lerin çoğu başarısız olmuştur. Öte yandan bazı Altcoin’ler iddia ettikleri şekilde Bitcoin üzerindeki bazı sorunlara çözüm buldu ve kabul görmeye başladılar. Ayrıca Bitcoin madenciliğinin zaman geçtikçe zorlaşması sebebi ile madenciler, bu coinlere yatırım yapmayı mantıklı buldu ve yeni bir pazar oluştu.

Bu makalemizde bu sorunları gözeterek, kendi çözümlerini üreten Ripple’ı yani XRP’yi inceleyeceğiz.

Ripple Nedir?

Küresel ödeme ağı olma iddiasıyla ortaya çıkan bu altcoin, tam da yukarıda bahsettiğimiz sorunların bir kısmına çözüm getirmiş gibi gözükmektedir. Odak noktasında bankalar ve finans kurumları olan Ripple, kurumsal ödemeleri kolaylaştırmayı amaç edinmiştir. Ticarettin hızla geliştiği ve kıtalar arası ticaretin çok kolay sağlanabildiğimiz dünyada, uluslararası ödeme ve para transferleri ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Ripple’da tam olarak bu noktada ortaya çıkarak bu sorunlara çözüm sağlar. Çok düşük masraflarla, çok hızlı sınır ötesi operasyonlar yürütebilme kabiliyetine sahip Ripple, piyasada kısaltması olan XRP adıyla biliniyor.

Ripple’ı Bitcoin’den ayıran en önemli fark ise madenciliğinin yapılamamasıdır. Ripple şirketi tarafından üretilen Ripple ağı, geliştiricilerinin blockchain üzerinde ürettiği belirli sayıda XRP token’in kullanarak çalışır. İşlemlerin masrafı olarak kullanılanlan XRP’ler sistemden silinirler. Anlaşılacağı üzere işlem yaptıkça blockchain üzerindeki XRP miktarı azalmaktadır.

Ripple’ın Bitcoin’den Farkları

Ripple ağına dahil olan finans kurumları birbirleri arasında çok düşük ücretler karşılığında para transferi sağlayabiliyorlar.

Ripple ağında yapılan işlemler, Bitcon blockchain’de yapılan işlemlerin 3000’de 1’i kadar daha ucuz. Yani Bitcoin ile para transferi yapan bir kişi, XRP ile transfer yapan bir kişiye göre 3000 kat daha fazla masraf ödeyecektir.

Ripple ağı üzerinde transferi yapılan değerler 5-10 saniye içerisinde karşı tarafa geçerken, bu işlem Bitcoin için 20 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.

Bankalar ve finans kurumları arasında yapılan uluslararası transferler neredeyse 3-4 gün sürüyor ve masrafları çok yüksek. Ripple’ın bu noktada çözüm sağladığı söylenebilir.

XRP ağ üzerinde yapılan işlemleri, alıcı ile satıcı her an görüntüleyebilir. Kısa sürede gerçekleşen işlemler önce deftere ardından da kullanıcıların hesabına işlenir.

Ripple, Akbank Anlaşması

Ripple ağını kullanan şirketler, düşük masraflı satış ve şirket ödemesi gibi operasyonlar yapabilir. Şu ana kadar birçok banka ve finans kurumu, hem uluslararası ödemeleri daha kolay hale getirmek, hem de bu yönde geliştirmeler yapmak için Ripple’a entegre edildi. Hatta, dünyanın en büyük 50 bankasından 15’inin Ripple’ı kullandığı biliniyor. Akbank’da Ripple ile iş birliği yaparak bu alanda atılım yapan ilk Türk bankası oldu.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.