Bir ETF Başvurusu Daha Geri Çekildi!

Burak Özcan İçerik Editörü
Bir ETF Başvurusu Daha Geri Çekildi!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile 14 Ocak’ta, Bitwise’ın, Bitcoin (BTC) Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurusunun geri çekilmesini istediğini doğruladı. Bu, VanEck’in benzer eylemlerini izleyen son aylardaki ikinci büyük ETF çekilmesi olarak kayda geçti.

Ocak 2019’da ETF kaydı için Bitwise yeni bir başvuru açtı. Aynı yılın Mart ayında, işlem hacminin yüzde 95’inin üretildiğini iddia ederek döviz hacmine ilişkin Bitwise Raporu yayınladı. Rapora göre, SEC tarafından ETF’yi kabul etmek için şirket tarafından bir argüman olarak kullanılmış. Döviz hacminin çoğunu göz ardı eden firma, BTC için fiyat oluşumunun çoğunlukla düzenlenmiş borsalarda gerçekleştiğini raporlamış.

Rapor, Ekim 2019’da teklifi reddeden komisyonu ikna etmedi. Ancak bir ay sonra, SEC kararını yeniden gözden geçirmeye karar verdi.

Bitwise’ın neden şu anda ETF’yi geri çekmeye karar verdiği ise belirsizliğini koruyor.

VanEck’in yüksek profilli bir teklifi, firmanın Eylül 2019’da başvurusunu geri çekmesi, Bitwise’ın geri çekilmesiyle benzer şekilde gerçekleşti.

ETF, belirli bir varlığı veya varlık endeksini izleyen bir fondur. Hisseler gün içinde serbestçe alınıp satılabilir ve genellikle dayanak varlığın fiyatını yakından takip eder. Böylece bir Bitcoin ETF, hem kurumsal hem de perakende yatırımcıların, düzenlemeye tabi geleneksel borsalar sınırları dahilinde işlem yaparken para birimine doğrudan ulaşmalarının yolunu açacak.

Bitcoin ETF’sini kabul ettirmek için daha önce pek çok girişim oldu. Ancak SEC tarafından her zaman reddedildiler. Öncelikli endişeleri olarak, miras bırakma zorluğu ve pazar manipülasyon potansiyeli gibi konular gerekçe olarak gösterildi. SEC Başkanı Jay Clayton, Eylül 2019 röportajında ilerleme kaydedildiğini belirtmesine rağmen, “daha fazla konunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini” belirtti.

Regülatör, Şubat 2020’ye kadar Wilshire Phoenix tarafından başka bir ETF önerisine cevap verecek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.