Coin Burn (Coin Yakma) Nedir?

Burak Özcan İçerik Editörü
Coin Burn (Coin Yakma) Nedir?

Coin Burn diğer adıyla coin yakma, coinleri dolaşımdan daimi olarak kaldırarak, toplam arzı düşürme sürecine verilen addır. Bu coin burn işleminin nasıl çalıştığını iyice açıklamak adına BNB Coin örneğinden ilerleyeceğiz. BNB Coin hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız blog sayfamıza göz atabilirsiniz.

Binance, bir akıllı sözleşme fonksiyonu olan coin yakma fonksiyonunu kullanarak belirli zaman aralıkları ile Coin Yakımı (Coin Burn) etkinlikleri oluşturur. BNB, Coin yakma aktivitesi, yayınlanmış bütün BNB miktarının (200,000,000 BNB) yarısına denk olan 100,000,000 BNB yok olana kadar her bir çeyrekte gerçekleştirilmek üzere düzenlenmektedir.

Coin Burn işlemi yapılacak olan BNB Coin miktarı üç aylık bir süreçte borsada yapılan işlem sayısına denk olacak şekilde belirlenir. Kısacası Binance, her çeyrek sonunda, toplam ticaret hacmini baz alarak BNB Coin yakar.

Nasıl Çalışır?

Coin sahibi, belli miktardaki coin burn işlemi isteğini ileterek yakma fonksiyonu talep eder.

Bunun ardından akıllı sözleşme bu kullanıcının cüzdanında coin yer aldığını ve talep edilen coin miktarının geçerli olduğunu onaylar. Ancak bu durum sadece pozitif sayılar için geçerlidir.

Eğer coin yakma talebinde bulunan kişinin yeterli coini bulunmuyor ya da belirtilen sayı geçerli değilse (örn. 0 ya da -5) yakma fonksiyonu yapılmaz.

Yeterli coin bulunduğu takdirde, coinler cüzdandan düşürülür. Bunların ardından toplam coin miktarı yeniden güncellenir ve coin burn işlemi tamamlanır.

Coin yakma konusunda kesinlikle net bir karar vermelisiniz. Coin yakma işlemi için yakma fonksiyonunu başlattığınız an coinler kalıcı olarak yok olur. Bu işlem bir kere başladıktan sonra coinleri geri getirme gibi bir seçenek bulunmamaktadır.

Örneklendirecek olursak Binance Coin kontratı, yakma fonksiyonu olarak bilinen bir fonksiyon içermektedir ve bu özellik kalıcı olarak daima herkese açıktır. Fonksiyon talep eden bir kişi belirlenen sayıdaki coini, dolaşımdaki coin miktarından kalıcı olarak çıkarabilir. Bütün yapılan bu coin yakım işlemleri Blockchain’de bir işlem olarak kaydedilmektedir. Bu durum işlemin şeffaflığını ve objektifliğini özetliyor.

Bitcoin Nasıl Alınır

Cointral ile Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Tether, Dash, BNB Coin, Monero, Cardano ve 1200’den fazla dijital parayı online.cointral.com adresinden hızlı ve güvenli bir şekilde kredi kartınızla alabilirsiniz. Fiziksel olarak satın alma talebiniz var ise, Cointral şubemizden nakit olarak uzman personelimizin yardımı ile kripto para alım-satımı yapabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.