31 Ekim Bitcoin Doğum Günü

Burak Özcan İçerik Editörü
31 Ekim Bitcoin Doğum Günü

11 yıl önce bugün yani 31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto, Bitcoin teknik kılavuzunu yayınladı.

Devrim niteliğinde bir metin

Bundan tam 11 yıl önce yayınlanan Bitcoin; Eşler arası elektronik nakit sistemi, işlemleri takip edebilen ve onaylayabilen, çifte harcamayı engelleyebilen ve gerçek zamanlı incelenebildiği şeffaf işlem kaydı sağlayan, merkezsiz ve eşler arası bir protokol tanıttı.

Değeri yüzde 304033233 arttı

Bitcoin, ortayı çıktığı 2008 tarihinden bu yana rekorlar kırmaya devam ediyor. Daha fazla katılım sayesinde Bitcoin ağına olan güven her geçen gün artmakta.

3 Ocak 2009’da üretilen ve “Genesis Block (Başlangıç Bloğu)” olarak bilinen ilk bloğun oluşturulduğundan bu yana, madenciler neredeyse 15 milyar dolar kazandı.

Bitcoin ile yapılan ilk işlem 17 Mayıs 2010’da yapıldı ve değeri 0,003 dolardı.

Bugün değerinin 9.120 dolar olduğunu düşündüğümüz zaman, ilk yapılan işlemden bu yana Bitcoin %304033233 değer kazanmıştır.

Daha önce yaptığımız haberde de bildirdiğimiz gibi dolaşımdaki arz %85’i bulmuş durumda ve geriye üretilecek sadece 3,15 milyon Bitcoin kaldı.

Protokol’ün yazarı geçtiğimiz 11 yılda gizemini korudu. Kripto para topluluğu, Nakamoto’nun kim olduğunu öğrenmeye çalışmaya devam etse de, Satoshi Nakamoto kimliğini açıklamamaya devam ediyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.