Mimblewimble Nedir? Nasıl Çalışır?

Burak Özcan İçerik Editörü
Mimblewimble Nedir? Nasıl Çalışır?

Mimblewimble Nedir?

Mimblewimble, çeşitli yollarla işlemlerin yapıldığı, yapılandırıldığı ve depolandığı bir Blockchain dizaynıdır. PoW yani Proof of Work iş kanıtı Blockchain’inin çok daha gizlilik ve başarılı bir ağ ölçeklendirilmesine olanak yaratan bir uygulamasıdır.

Mimblewimble ilk olarak 2016 yılının bahar aylarına doğru Tom Elvis Jedusor nickname’li bir kişi tarafından öne atılmıştır. Mimblewimble’ın ilk belgelerinin içeriğinde ana fikirler yayınlanmış olsa da ardında cevapsız sorular bırakmıştır.

Cevabı yanıtlamayan sorulardan dolayı Blockchain teknolojisi şirketlerinden olan Blockstream’in araştırma kolunda bulunan Andrew Poelstra, asıl konsept üzerindeki çalışma ve iyileştirme çalışmalarına başlamıştır. Andrew Poelstra’nın 2016 yılının Ekim ayında yazdığı Mimblewimble adlı makalesini görmek istiyorsanız tıklayın.

Bazı geliştiriciler için Mimblewimble’ı Bitcoin üzerinde uygulamaya sokmanın zor bir işlem olacağını dile getirmektedir. Poelstra ise Bitcoin ağını geliştirme hedeflerinin gerçekleşeceğine inanmaktadır.

Mimblewimble Nasıl Çalışır?

Mimblewimble’ın nasıl çalıştığını kısaca özetlemek gerekirse, Blockchain işlemlerinin gelenekselleşmiş modelini değiştirmek üzerine kuruludur. Bu sayede Blockchain’i senkronize, doğrulama ve indirme çok daha basite indirgenmiş olacaktır.

Mimblewimble Blockchain’inde tekrar kullanılıp ve belirlenecek adresler bulunmamaktadır. MW’nin bu durumu ile birlikte bütün işlemlerin sistem dahilinde olmayan birisine karmaşık veriler olarak gözükmesine neden olur. İşlemlerin verileri yalnızca kullanıcılar tarafından gözükmektedir.

Bu nedenden ötürü Mimblewimble bloğu, çeşitli kombinasyonların yerine tek büyük bir işlem olarak gözükür. Böylece blokların onaylanıp doğrulanabileceği ancak işlemlerin kendilerine yönelik bir detay aktarmayacağını gösterir.

Mimblewimble’ın Avantajları

Blokzincir Boyutu

MW verileri sıkıştırmaya izin vererek Blockchain’in boyutunu küçültmektedir. Boyut küçüldüğünden dolayı Node’lar işlem defterini az kaynak kullanaran çok daha hızlı gerçekleştirebilir. Ayrıca yeni nodeların senkronize olmasını kolaylaştırmaktadır.

Ölçeklenebilirlik

Poelstra’nın dediği gibi Mimblewimble ileride Bitcoin’e veya farklı bir zincire eklenerek yan zincir çözümü amaçlı kullanılabilir. MW tasarımı, Lightning Network gibi ödeme kanallarının hız performanslarında artış meydana getirebilir.

Gizlilik

Bitcoin komut sistemi çıkarılması ve gizli yapılan işlemlerin tercih edilmesiyle birleştiğinde yapılan işlemlerin ayrıntısını gizleyerek üst seviye bir kullanıcı gizliliği gerçekleştirir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.