Yeni Petrol Ethereum mu?

Burak Özcan İçerik Editörü
Yeni Petrol Ethereum mu?

Ethereum Nedir?

Ethereum, İlk defa Kuzey Amerika Bitcoin konferansında tanıtımı yapılan ve piyasanın önde gelen Altcoin’idir. Tanıtımı, kurucusu olan Vitalik Buterin tarafından yapılan kripto paraya konferansta ilgi çok büyük oldu ve günden güne daha da dikkat çekici bir hale geldi. İlk bakışta sıradan bir altcoin gibi gözükse de, diğer altcoinlerden çok farklı özelliklerle karşımıza çıkmıştır. Bu özellikleri sayesinde, sonralarda Bitcoin‘i altına benzeten kripto para topluluğu Ethereum için petrol benzetmesi yapmaya başladı. Gelin Ethereum’un kripto paralardan ayıran özelliklerini inceleyelim.

Bitcoin’in blockchain mantığını kullanılarak oluşturulan Ethereum blockchain “ERC-20” birçok yeniliği üstünde bulundurmaktadır. Kendine ait özel bir yazılım dili kullanmaktadır. İşletim sisteminin temel amacı, kendi sistemi üzerinde “merkezi olmayan” yazılım geliştirmeye olanak sağlamaktır. Bu sistem üzerinden akıllı kontratlar yarımıyla, tek blockchain üzerinden birçok altcoin oluşturmak mümkündür. Çoğu insan ETH için Ethereum Vol 2 veya Bitcoin altın ilşkisine benzer şekilde Ethereum petrol ilişkisi kurmakta.

Ethereum Mu? Bitcoin Mi?

Kripto para topluluğunda en çok kıyaslanan iki coin kuşkusuz Bitcoin ve Ethereum’dur. Kurucusu Vitalik Buterin bu ikili arasında kıyaslama yapılmaması gerektiği konusunda görüş bildirmektedir. Bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır;

“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak görüyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyası için internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl birçok sektör ve teknoloji için kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyacağı enerji Ether (ETH) ile sağlanacak. ”

Yaptığı açıklamada da açık bir şekilde görüldüğü gibi Vitalik hiçbir zaman kıyaslama yapmamıştır. Aksine Bitcoin için altın bezetmesi yaparken, Ethereum’u petrole benzetmiştir.

Vitalik Buterin Kimdir?

2011 yılında tanıştığı Bitcoin dünyasıyla tanışarak üniversite eğitimini yarıda bırakmıştır. Kripto topluluklarının etkinliklerine katılarak, çoğu çalışmanın kemik kadrosunda yer almaya başlamış bir idealisttir.

İlk etapta 4 kişilik bir ekiple yola çıkan Vitalik Buterin, sonrasında 2 ay içerisinde 32 kişilik bir kadroya sahip oldu. Henüz piyasaya çıkmadan bu kadar kişiyi arkasına alan Vitalik Buterin, yaptığı işin geleceği konusunda insanların güvenini kazanan bir girişimci olarak göze çarpıyor. Ekipte yer alan isimler ise çokta hafife alınacak isimler değildi. Bunların bazıları, Charles Hoskinson, Anthony DiIorio, Gavin Wood gibi isimler.

Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?

ERC-20 sistemi yedi gün yirmi dört saat çalışabilmesi adına ödül sistemi ile çalışır ve ödülü kazanabilmek için sistemin çalışmasına destek veren madencileri kullanır. ETH madenciliğinde, herkesin bildiği ekran kartı yani GPU’larla yapılır. BTC madenciliği gibi özel madencilik cihazlarına ihtiyaç duymaz.

Madenci sayısının artması ve madencilik ödülünün sürekli azalması, ETH madenciliğinden elde edilen kazancı her geçen gün azaltmaktadır.

ETH Nereden Alınır?

Ethereum Binance ve Bitfinex gibi borsalardan güvenli bir şekilde temin edilebilir. Bunun yanı sıra nakit paranız ile Cointral şubelerinden almanızda mümkündür.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.